Digital Leadership Report

Een van de meest invloedrijke wereldwijde studies over strategieën op het gebied van technologie

'Downloaden
Over het rapport

Het 2023 Nash Squared Digital Leadership Report is de meest omvangrijke en langstlopende enquête onder senior besluitvormers op het gebied van technologie. De enquête loopt nu al 25 jaar en biedt een unieke terugblik op de belangrijkste trends die de sector hebben vormgegeven en de evolutie die we in het komende decennium mogen verwachten.

2104
respondenten
160.000
datapunten
86
landen
25
jaar aan gegevens
Dit moet je weten
Investeringen lopen door ondanks budgettaire terughoudendheid

De groeiverwachtingen van het budget voor technologie zijn veel lager dan vorig jaar. Maar na de enorme toename die we tijdens en na de pandemie zagen, kunnen we ervan uitgaan dat de uitgaven voor technologie en de investeringen in personeel weer naar hun gebruikelijke niveau terugkeren.

Zowat de helft van de bevraagde technologiemanagers verwacht dat hun budget voor digitaal de komende twaalf maanden zal toenemen – naar een cijfer dat in grote lijnen overeenkomt met dat van voor de pandemie.

45%
verwacht een hoger budget
3 voornaamste doelen
Operationele efficiëntie, nieuwe producten, klantbeleving
AI: het nieuwe Wilde Westen?

Door de wereldwijde opkomst van generatieve AI denken velen dat we op een kantelpunt staan. Maar vier op de tien managers zijn niet voorbereid op de mogelijke gevolgen van generatieve AI. Bovendien is er een uitgesproken bekommernis over een gepaste regelgeving, naast bezorgdheid over de privacy en de nauwkeurigheid van de gegevens.
Onze respondenten zijn ervan overtuigd dat AI een strengere regelgeving vereist. Negen op de tien beamen dit, maar de meesten geloven ook dat regelgeving op zich niet voldoende zal zijn.

42%
is niet voorbereid op de mogelijke gevolgen van generatieve AI
88%
denkt dat er meer regelgeving nodig is
Minder cyberproblemen, maar hoelang nog?

Ophefmakende cyberaanvallen nemen schijnbaar af. Voor sommigen komt dit misschien als een verrassing, maar veel technologiemanagers zien cybercriminaliteit stilaan als de prijs die hun bedrijf moet betalen om zaken te doen.

Ook de aard van de aanvallen verschuift: bedreigingen komen intussen van buitenlandse mogendheden en concurrenten die over veel middelen beschikken. Veel technologiemanagers vrezen dat generatieve AI, door het vermogen om mensen op grote schaal na te bootsen, in de toekomst een compleet nieuwe vorm van aanvallen zal teweegbrengen.

23%
zijn de afgelopen twee jaar het slachtoffer geweest van een ingrijpende aanval
45%
vreest een aanval van buitenlandse mogendheden
11%
vreest een aanval van concurrenten
Tekort aan vaardigheden niet meer zo nijpend

Dit jaar dalen de verwachtingen voor de toename van het personeelsbestand, van een historisch hoogtepunt tijdens de pandemie naar een cijfer dat meer in de lijn ligt met het decennium dat eraan voorafging. Organisaties streven nu niet meer naar meer medewerkers, maar willen hun huidige teams aan boord houden, bij het bedrijf betrekken en doeltreffender laten werken. De meest schaarse vakmensen zijn data engineers, enterprise architects, software engineers en technical architects.

54%
meldt een tekort aan talent
71%
gemiddeld aandeel van teamleden in rechtstreeks dienstverband
Hybride werkregeling bevordert diversiteit

Zes op de tien organisaties hebben nu een beleid waarbij medewerkers minstens één dag per week op kantoor moeten zijn. Vooral grotere organisaties voeren zo'n beleid. Een hybride regeling werkt diversiteit in de hand: technologiemanagers die de verplichte tijd op kantoor beperken tot één of twee dagen, nemen 27 % meer vrouwen aan dan hun collega's in een vijfdaagse regeling. Dat is geweldig nieuws voor medewerkers met zorgtaken, en op een dag zullen evenveel mannen als vrouwen de vruchten hiervan plukken.

58%
heeft een beleid
85%
moet drie dagen of minder op kantoor zijn
Netto-nuluitstoot: bijna de helft heeft geen plan

Op zoek naar goed nieuws over duurzaamheid? Vergeet het maar. Iets minder dan de helft van de bevraagde technologiemanagers geeft aan dat hun organisatie geen plan voor een netto-nuluitstoot heeft. Als er al een plan is, streeft bijna de helft van de organisaties naar resultaten tegen 2030 en daarna. Toch is er ook goed nieuws: zes op de tien verwachten dat ze hun doelen zullen halen, en van de rest denkt bijna iedereen dat ze die grotendeels zullen verwezenlijken.

46%
heeft geen plan voor een netto-nuluitstoot
59%
met een netto-nuluitstootdoel verwacht het te halen
Technologiemanagers winnen (weer) aan invloed

In 2017 zagen we een daling van het aantal technologiemanagers in de directiecomités van bedrijven, want technologie kwam steeds meer onder de verantwoordelijkheid en het beheer van mensen buiten de traditionele technologieafdeling. De laatste jaren zetelen er weer meer technologiemanagers in de directiecomités. Dat zijn er zeven op de tien – een getal dat het hoogste geregistreerde cijfer benadert. Het belang van een technologiemanager neemt toe als er nieuwe technologische uitdagingen zijn. Zeker in onze tijden, waarin er zowat dagelijks nieuwe technologieën op de markt komen, kunnen technologiemanagers heel waardevolle inzichten aanreiken.

68%
van de CIO's zetelt in het directiecomité
25 jaar: wat hebben we geleerd?

Begin 1998 hadden we nog geen smartphone, zochten we niet op Google of publiceerden we geen berichten voor vrienden op Facebook. Op Amazon kon je alleen maar boeken kopen. Tegenwoordig hebben we smartphones die in 1988 niet zouden misstaan in de top 500 van de krachtigste computers ter wereld. Het potentieel van technologie is ongelooflijk. Maar dat geldt ook voor het potentieel van technologiemanagers. Eén ding staat vast: werken in technologie is nog nooit zo spannend geweest.

Het rapport downloaden


©2024 Copyright Harvey Nash